Tervetuloa lyhyelle tutkimusmatkalle Bergenin pienten, mutkittelevien ja mäkisten katujen keskelle!

Leave a Comment
Ennen kengännauhojen kiristämistä ajattelin kuitenkin heittäytyä jonkun mielestä ehkä hieman tylsäksi ja kertoa teille pienen infotujauksen kaupungista, jonka uumeniin pian pääsette pikaisesti kurkistamaan. Joo joo, eihän tässä nyt missään peruskoulussa enää olla, mutta muutama pieni fakta pohjustukseksi ei takuulla tee pahaa kenellekään - ollaanpahan sitten ainakin kaikki samalla lähtöviivalla, eikö totta? ;)

Bergen...


...on 278 000 asukkaallaan Norjan toiseksi suurin kaupunki ja sijaitsee runollisesti seitsemän kukkulan ja seitsemän vuonon keskellä.
...tarkoittaa kveenin kielellä romanttisesti perunaa - ja kappas, näin jokainen teistä osaakin ainakin yhden tuikitärkeän sanan kveeniksi! ;) Vanhan norjan mukainen alkuperäinen nimi Bjørgvin kuulostaa kuitenkin huomattavasti mukavammalta, sillä sanoista bjorg (vuori) ja vin (niitty) muodostuva nimi kuuluisi käännettynä "niitty vuorien keskellä".  
...on melko hyvillä sijoilla Euroopan sademäärätilastoissa, sillä täällä sataa keskimäärin kahtena päivänä kolmesta ja vuotuinen sademäärä on 2 250mm eli yli kaksi metriä! 
...on ollut liekeissä useampaan otteeseen (hehe), mutta pahimman tulipalon kaupunki koki 1700-luvun alussa, jolloin vaatimattomat 90% kaupungista paloi poroksi.
...on muun muassa säveltäjä Edvard Griegin, säveltäjä ja viulisti Ole Bullin sekä AURORAN ja Alan Walkerin synnyinkaupunki.
...on tärkeä risteilykohde, sillä satamassa pysähtyy yli 300 risteilyalusta vuosittain tuoden kaupunkiin lähes puoli miljoonaa risteilyturistia pääosin Saksasta ja Iso-Britanniasta.
...ei ole myöskään laivojen tavaraliikenteen kannalta mikään pikkupaikka, sillä tonnimäärältään se on Pohjoismaiden suurin tavaraliikenteen satama.
...on Norjan kulttuurin sekä sivistyksen kehto: täältä löytyy 16 000 opiskelijan yliopisto, 6000 opiskelijan ammattikorkeakoulu sekä lisäksi mm. Norwegian School of Economics, Bergen School of Meteorology, Bergen School of Arhitecture, The Bergen National Academy of the Arts ja Norwegian Naval Academy.
...lahjoittaa joka joulu Newcastlen Haymarketille joulukuusen ystävyyskaupunkina olemisen kunniaksi.
...on myös Turun ystävyyskaupunki, mutta ei jostain syystä lahjoita Turulle yhtäkään joulukuusta (eikä edes juhannuskoivua)
...kärsii nykyään yhä enenevissä määrin tulvista ja maanvyöryistä (takuulla edellisestä kohdasta aiheutunutta huonoa karmaa!), joiden takia kolme ihmistä jopa kuoli kymmenisen vuotta sitten.
...omaa täysin oman murteensa, jossa on jonkin verran vaikutteita mm. saksasta ja tanskasta. Monelle norjalaisellekin murretta on vaikeaa ymmärtää!

No, joko silmäluomet lupsahtelevat vai vieläkö siellä ollaan messissä mukana? ;)


Aloitetaanpas! Bergenissä vaellellessa on syytä olla tarkkana - kivetys nimittäin vaihtelee jatkuvasti mukulakivistä ei-aina-niin-hyväkuntoiseen asfalttiin ja silmät taivasta kohti suunnattuna on helppo astua harhaan ja niksauttaa parhaassa tapauksessa nilkkansa. Tasaista aluetta ei kaupungista myöskään juurikaan löydy, sillä lähdit sitten mihin suuntaan tahansa, tulee jonkinasteinen ylä- tai alamäki hyvin nopeasti vastaan. Bergen on siis varsinainen unelmakaupunki, mitä mäkitreenaamiseen tulee! ;)
Katukuvaltaan Bergen on äärettömän mielenkiintoinen ja suloinen ja mä olenkin viihdyttänyt itseäni useampana päivänä ihan puhtaasti vaeltelemalla ympäri mutkikkaita, mäkisiä ja suurimmilta osin syötävän suloisia asuinalueita. Täällä ei kerrostaloja ole juuri nimeksikään ja suurin osa asuintaloista onkin idyllisiä ja kauniita puutaloja - kyllä, jopa aivan ydinkeskustassa! Keskusta itsessään on varsin pieni ja tärkeimmät turistinähtävyydet ovat täysin kävelymatkan päässä toisistaan. Autoilijan kannalta kyseessä on siis hieman haasteellisempi kaupunki, mutta kävelijälle kapeat ja jyrkät kujat ovat omiaan pieneen tutkimusmatkailuun!

Tämän pidemmittä (krhm...) puheitta taidan päästää teidät kurkkaamaan aivan itse kaupungin katujen mielenkiintoiseen elämään.

Kuten sanottu, kadut ovat tosiaan kapeita, jyrkkiä ja mutkittelevia...




Talojen väleissä menee kapeita, useimmiten mukulakivien tai vaihtoehtoisesti portaiden täyttämiä kujia, joita pitkin pääsee oikaisemaan hieman serpentiinitietä pitkin kiemurtelun sijaan.

Näillä kaduilla oppii ainakin hallitsemaan mäkilähdön melko nopeasti!
Talot nousevat varsin sulavasti takana kohoavaa Fløyenin rinnettä pitkin.
...herttaisia ja kaikessa puutaloidyllissään kovin pikkukaupunkimaisia...


Tämäkin pikkukylältä näyttävä paikka sijaitsee vain kivenheiton päässä Bryggenistä eli Bergenin varsinaisesta turistikeskittymästä!
...täynnä pieniä, mielenkiintoisia yksityiskohtia...
Mikä mahtaa olla tämän ananaksen tarina?

...ei, mulla ei ole HAJUAKAAN siitä, mikä näiden violettien asfalttimöykkyjen pohjimmainen elämäntehtävä on!



Kun varsinaiselle pihalle ei ole tilaa, tehdään sellainen jollain konstilla itse!


...talojen osalta melkoisen värimaailman rikastamia, sillä rakennuksia tuntuu löytyvän lähestulkoon kaikissa maailman väreissä...



Kuinka monen eri värisiä ovia taloissa voikaan olla!

...pitäen sisällään myös hieman erikoisemmat väriyhdistelmät...




...unohtamatta kuitenkaan joidenkin alueiden hämmentävää yhteisymmärrystä siitä, että mitään värejä ei sitten käytetäkään.




No, mitäs mieltä olette? Miltä Bergen teidän silmiinne oikein näyttää? :)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti